Tipgráfia

Egy kicsit bővebben rólam és a munkásságomról

A "fertőzés" akkor történt, amikor a szüleimtől kaptam egy 35 mm-es Beirette VSN fényképezőt az általános ikolai ballagásomra. Pár évvel később beköszöntött a digitális korszak, használtam is egy pár gépet majd végül kikötöttem a Nikon D3000-nél amit több mint 200.000 kép után nyugdíjaztam! 2015 decembere óta egy D7200 az utitársam mindenhová,ahova eljutok. Természetesen nem távolodtam el az analóg technikától sem, hiszen minden komolyabb fotózásomra viszek egy régi analóg (filmes) gépet is, például manapság egy 1977-ben gyártott Zenith E-et.

Nem csupán fényképezek, hanem foglalkozok mindennel ami a fotográfiával kapcsolatos. Egészen a fotográfia születéséig tanulmányozom a régi technikákat, eljárásokat, gyűjtöm a régi fényképeket, negatívokat, diákat és természetesen a fényképezőgépeket is. Immáron egy több mint 100 darabból álló gyűjteményem van 1914-től napjainkig. Egyik nagy álmom, hogy minden egyes gépem működőképes legyen és persze legalább egy sorozat képpel tudjam ezt bizonyítani.

Magamat leginkább a dokumnetalisták táborába sorolom, hiszen elég tág tevékenységi körrel rendelkezem a partyfotózástól a természetfotókig. Számomra alaptörvény, hogy a pillanat soha nem jön vissza. Lehet egy emberről sok száz képet készíteni de egyik sem lesz egyforma. Mindez hatványozottan igaz egy természetben, vagy éppen egy koncerten készült fotóra. Minden egyes képet megpróbálok egy kicsit művészi formába ölteni az én szemszögemből. Szívesen elfogadok szinte bármilyen felkérést, legyen az egy hamburger fotózása vagy egy sok képből álló portfólió elkészítése.

Természetesen sikerélmény nélkül semmit nem ér egy küzdelem. Nekem ebből is jutott rendesen. Amatőr fotósként elmondhatom, hogy díjazottja voltam egy nezetközi, egy magyarországi és egy művészfotó pályázatnak. 51 képemet közölt le a National Gheographic Hungary és háromszor voltam ugyanitt a Nap Képe. Mint minden fotósnak, nekem is vannak példaképeim akikre fel lehet nézni a munkássságuk miatt. Az egyik közülük a magyar származású Robert Capa ,aki szó szerint az életét adta a fotográfiának. De persze vannak még más nevek is akik igazán nagyok a szememben, olyanok mint Máté Bence, Andrew Kertész, Lindsey Adler, Eric Motta és még sorolhatnám...